Историјат Дринске регате

Овај јединствени карневал на води уз велики број других разноврсних садржаја представља једну од највећих туристичких манифестација у Србији и највећи догађај на води у овом делу Европе. Дринска регата поред великог спуста реком Дрином обухвата и бројне пратеће садржаје који сваке године у јулу у Бајину Башту привуку преко 120 000 посетилаца. У 2016. години Дринска регата је награђена са два најзначајнија признања у туризму у Србији тако да је и званично крунисана као најбоља српска туристичка манифестација. Од стране Туристичке организације Србије Дринској регати је на Светски дан туризма додељен Туристички цвет 2016 за најбољу туристичку манифестацију у Србији а од стране Привредне коморе Србије и Министарства трговине, туризма и телекомуникација награда „Најбоље из Србије 2016“ за најбољу туристичку манифестацију у функцији промоције Србије. Ова награда је посебно значајна јер су као критеријуми за оцену били и објективни параметри као што је број посетилаца, традиција и добра организација али и оцене еминентног стручног жирија и оно што је посебно важно гласање посетилаца манифестације.

0

регата по реду

0

учесника регате

0

дана забаве

0

концерта

Регата није само спуст…

Од јубиларне 20. Дринске регате усталило се да програм манифестације траје пет дана и то од среде до недеље а велики спуст Дрином је традиционално увек суботом. За све дана трајања манифестације у центру Бајине Баште се одржава сајам меда, ракија, сувенира и домаће радиности. Првих дана манифестације одржавају се концерти у центру града на којима су извођачи народне или поп музике. Четвртком је у Перућцу традиционално такмичење у припремању рибље чорбе које у прелепом амбијенту поред реке Врело окупља велики број посетилаца који се уз музику и пиће друже и припремају рибљу чорбу.

Програм овогодишње Регате
Време преостало до почетка великог спуста
ОДБРОЈАВАЊЕ
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Мост Фест је као музички фестивал у оквиру Дринске регате израстао у један од најважнијих сегмената манифестације. На излетишту Рача поред Дрине наступају најпознатије музичке звезде са ових простора. До сада су у оквиру „Мост феста“ наступали бројни познати бендови и музичари: Здравко Чолић, Тони Цетински, Владо Георгиев, Бајага и Инструктори, Атомско Склониште, ЈУ група, Дивље Јагоде, Рибља чорба, Ван Гог, Дадо Топић, ФИЛМ, Партибрејкерси, Црвена Јабука, Неверне бебе, Електрични оргазам, Горан Бреговић, Забрањено пушење, Хладно Пиво, Кербер, Београдски синдикат и многи други. Централни део манифестације је спуст Дрином од Перућца до Рогачице који је увек суботом а километарска поворка стартује испод ХЕ „Бајина Башта“ тачно у 11 часова. Због огромних гужви на старту потребно је ка Перућцу кренути бар пар сати раније. Спуст увек званично отвара неко од познатих јавних личности или од највиших државних функционера.

Како то изгледа

Погледајте фотографије са Дринске регате по годинама одржавања

2023
2022
2021

ПРАТИТЕ ДРИНСКУ РЕГАТУ

#Дринскарегата