Istorijat Drinske regate

Ovaj jedinstveni karneval na vodi uz veliki broj drugih raznovrsnih sadržaja predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji i najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope. Drinska regata pored velikog spusta rekom Drinom obuhvata i brojne prateće sadržaje koji svake godine u julu u Bajinu Baštu privuku preko 120 000 posetilaca. U 2016. godini Drinska regata je nagrađena sa dva najznačajnija priznanja u turizmu u Srbiji tako da je i zvanično krunisana kao najbolja srpska turistička manifestacija. Od strane Turističke organizacije Srbije Drinskoj regati je na Svetski dan turizma dodeljen Turistički cvet 2016 za najbolju turističku manifestaciju u Srbiji a od strane Privredne komore Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nagrada „Najbolje iz Srbije 2016“ za najbolju turističku manifestaciju u funkciji promocije Srbije. Ova nagrada je posebno značajna jer su kao kriterijumi za ocenu bili i objektivni parametri kao što je broj posetilaca, tradicija i dobra organizacija ali i ocene eminentnog stručnog žirija i ono što je posebno važno glasanje posetilaca manifestacije.

0

regata po redu

0

učesnika regate

0

dana zabave

0

koncerta

Regata nije samo spust…

Od jubilarne 20. Drinske regate ustalilo se da program manifestacije traje pet dana i to od srede do nedelje a veliki spust Drinom je tradicionalno uvek subotom. Za sve dana trajanja manifestacije u centru Bajine Bašte se održava sajam meda, rakija, suvenira i domaće radinosti. Prvih dana manifestacije održavaju se koncerti u centru grada na kojima su izvođači narodne ili pop muzike. Četvrtkom je u Perućcu tradicionalno takmičenje u pripremanju riblje čorbe koje u prelepom ambijentu pored reke Vrelo okuplja veliki broj posetilaca koji se uz muziku i piće druže i pripremaju riblju čorbu.

Program ovogodišnje Regate
Vreme preostalo do početka velikog spusta
ODBROJAVANJE
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Most Fest je kao muzički festival u okviru Drinske regate izrastao u jedan od najvažnijih segmenata manifestacije. Na izletištu Rača pored Drine nastupaju najpoznatije muzičke zvezde sa ovih prostora. Do sada su u okviru „Most festa“ nastupali brojni poznati bendovi i muzičari: Zdravko Čolić, Toni Cetinski, Vlado Georgiev, Bajaga i Instruktori, Atomsko Sklonište, JU grupa, Divlje Jagode, Riblja čorba, Van Gog, Dado Topić, FILM, Partibrejkersi, Crvena Jabuka, Neverne bebe, Električni orgazam, Goran Bregović, Zabranjeno pušenje, Hladno Pivo, Kerber, Beogradski sindikat i mnogi drugi. Centralni deo manifestacije je spust Drinom od Perućca do Rogačice koji je uvek subotom a kilometarska povorka startuje ispod HE „Bajina Bašta“ tačno u 11 časova. Zbog ogromnih gužvi na startu potrebno je ka Perućcu krenuti bar par sati ranije. Spust uvek zvanično otvara neko od poznatih javnih ličnosti ili od najviših državnih funkcionera.

Kako to izgleda

Pogledajte fotografije sa Drinske regate po godinama održavanja

2023
2022
2021

PRATITE DRINSKU REGATU

#Drinskaregata